Termékek

Atomosy Optimizer v2

Az Optimizer legújabb 2-es változata egy teljesen új fejlesztésű hangzásoptimalizáló elektromos gitárokhoz és basszusgitárokhoz, valamint elektro-akusztikus hangszerek számára. Míg az első változat egyetlen módon avatkozott be a hangképbe, s szabályzási lehetőséget sem biztosított a felhasználó számára, a v2 modell két külön áramkörrel, s azok szabályzási lehetőségeivel rendelkezik.

Kis fizikai méretének köszönhetően könnyedén elhelyezhető bármilyen hangszerben. Nagy előnye, hogy táplálást nem igényel, s a hangszer elektronikáját nem kell (!) megbontani, csak a kimenet két ágára (forró ág, és a test közé) kell csatlakoztatni, forrasztani. A beépítéskor célszerű az elektronika takaró lapját nem azonnal visszarakni, amíg a kívánt hangzás beállítása meg nem történik a két szabályzó segítségével. Célszerű a trim potméterek maximum állásáról indulni, s különböző stílusokban, tisztán, valamint torzítóval megtalálni az ideális beállítást.

Ha az elektronika takarólapja maga a gitár koptatója (mint például egy Stratocaster esetében), akkor a hangzás beállításáig a kimeneti jackhez kössük be az optimalizálót, ahogy a képeken is látható. Miután a beállítás megtörtént, beszerelhető az optimalizáló a koptató alá.

TIPP: Ideális esetben az optimalizálóval megtalálhatjuk a nekünk legjobban tetsző hangzást, melyet a továbbiakban állandóan használni fogunk. Amennyiben váltani szeretnénk az optimalizált, és az eredeti hangzás között, csak egy push-pull potméter kapcsolóját kell sorba iktatnunk az optimalizáló és a test közé. Így bármikor elérhető lesz a hangszer eredeti hangzása is.

MŰKÖDÉS: Az elektromos hangszerek megszólalásának egyik problémája a különböző vastagságú húrok rezgésének egyetlen hangszedővel való érzékelése. Könnyedén belátható, hogy a vékonyabb húrok kisebb jelet indukálnak, valamint erőteljesebben jelenlévő felharmonikusokkal rendelkeznek. Ebből adódóan a magasabb húrok halkabban, és a hangmagasságtól függetlenül is élesebben szólalnak meg. Ideális esetben minden egyes húrt külön hangszedővel kellene érzékelni, de ez nem így alakult ki (költségek, praktikum, egyszerűség, megszokás). Vannak ilyen hexa-hangszedők (hathúros hangszer esetén), amiket tévesen MIDI pickup-nak neveznek, de azoknak csak annyi a funkciójuk, hogy karakter nélküli jelet továbbítsanak a külső egység (pl. gitár szinti) felé. Az Atomosy Optimizer v2 ezen problémán javít: kiegyenlíti a húrok hangerőbeli különbségét, valamint kiszűri a hangzás tisztaságát rontó felharmonikusokat. A gyakorlatban ez egységesebb megszólalásban, a „drót hang” megszűnésében, és tisztább megszólalásban jelentkezik, játszunk akár tiszta, vagy torzított csatornán. Tisztán játszva a ciripelő magasak kerekebbé, érthetőbbé válnak, a lefogott akkord egységesen szólal meg. Torzítós játéknál sokkal teltebb lesz a szóló hangzása, s az akkordok lényegesen érthetőbben szólalnak meg. Nagy előny ez high- és ultra high-gain erősítőknél, ahol a nagy fokú torzításnak köszönhetően erősen telítődik a hangkép felharmonikusokkal.

GARANCIA: Az Atomosy Optimizer v2 beszerelés szinte gyerekjáték, de ha nem vagy otthonos egyáltalán az elektronikai munkákban, akkor célszerű szakszervizhez fordulni. Minden egyes Optimizer egyenként tesztelve kerül forgalomba. A korrózió, valamint a stabil működés okán a teljes elektronika ki van öntve, meghibásodás esélye szinte nulla. Amennyiben ilyen mégis előfordulna, minden egyes Atomosy Optimizer v2 élettartam garanciával rendelkezik (LÁSD: „Jótállás” menüpont!), vagyis ameddig fizikailag nincs megsérülve (törés, ázás, szándékos rongálás, vagy hibás beszerelés, felhasználás /a vezetékek a sokszori hajtogatásnak köszönhetően letörnek, vagy a trimer potméterek feje erőltetésnek köszönhetően leszakad /), addig ingyenes csere-garancia vonatkozik rá. Fontos, hogy a csere-garanciával kapcsolatos információkat áttanulmányozzuk, hiszen azok meg nem értése, és be nem tartása esetén a jótállás AZONNAL megszűnik.

Az Optimzer v2 bruttó ára: 7.000.- Ft

Megrendeléssel kapcsolatban vedd fel velünk a kapcsolatot az atomosyinfo@gmail.com email címen.

Atomosy Optimizer v2
Atomosy Optimizer v2 hangzásoptimalizáló
Atomosy Optimizer v2
Egyszerű beforrasztás a beállítás idejére
Most már mehet a tesztelés, és a beállítás

Little Heaven hangzásoptimalizáló pedál

Bemutatkozik az AToMoSy Little Heaven hangzásoptimalizáló

A pedál amit nem sűrűn fogsz bekapcsolni, ezt nem fogod kikapcsolni…”

Mi is az a hangzásoptimalizáló?

Minden hangjelenségnek – legyen az természetes, vagy ember által létrehozott – megvan az adott hangzása, melyet tömören a hangspektruma, hangereje, dinamikája határoz meg. A hangjelenségek ezen jellemzői sok esetben túlterjednek az emberi érzékelés (hallás) lehetőségein. Egy égdörgés olyan frekvenciákat is tartalmaz, amit már nem vagyunk képesek meghallani, egy stadion koncert hangfalai előtt érzékelhető hangerőt már nem tudja a fül elviselni, és még sorolhatnánk tovább.

A hangzásoptimalizálás valamilyen céllal történő beavatkozás a hangképbe, hogy az számunkra tetszetősebbé, élvezhetőbbé, vagy egyáltalán visszaadhatóvá váljon. Például a zenei felvételek túlnyomó része dinamikai optimalizáción esik át ahhoz, hogy egyáltalán rögzíteni lehessen bizonyos módokon. A zenészek a felszerelésük összeállításakor hangzás-optimalizálnak, hiszen megpróbálják a számukra legtetszetősebb hangképet elérni.

A hangzásoptimalizálók túlnyomó része a folyamat végén avatkozik be a hangképbe. Ezzel ellentétben az AToMoSy Little Heaven pedált a lánc elején célszerű használni, a hangszer „nyers” hangján alakít a zenész igényeinek megfelelően.

Milyen hangszerekhez használható?

A Little Heaven eredetileg elektromos gitárra lett kifejlesztve, de jól használható basszusgitárhoz, valamint elektro-akusztikus hangszerekhez is.

1. Koncepció

A gitár felépítéséből adódóan több problémával is „küszködik”. A különböző vastagságú húrok azonos hosszúsága, a húrok rezgésének közös hangszedőkkel való érzékelése, elektromos jellé alakítása, főképpen a passzív hangszedők „nyersebb” megszólalása, valamint a húrok hangerőben kiegyenlítetlen megszólalása.

A Little Heaven pedál ezeken próbál segíteni. Kiegyenlíti a húrok hangerőbeli különbségét, egységesebb és érthetőbb megszólalást nyújt, kiszűri a sok esetben nem kívánt frekvencia tartományokat. Teszi mindezt úgy, hogy minél kevésbé színezze el a szeretett hangszer hangját, lehetőség szerint megtartva annak jellegzetes hangzásbeli karakterét.

2. Az AToMoSy Little Heaven egy effekt pedál?

A tömör válasz: nem. Itt nem arról van szó, hogy bekapcsoljuk, és máris fázis-fordított buborékoló hangzással szólal meg a hangszerünk. A potméterekkel általunk beállított mértékben „cizellálja” a gitárunk hangját. Az eredmény egy hasonlattal élve olyan lesz, mint egy 98%-ban éles képhez egy 100%-ban tökéletes fénykép. Tehát minden ott van a képen (a hangzásunkban), de míg nem láttuk a tökéletesen éles változatot, addig azt gondoljuk a 98%-os is jó. Természetesen ez egy hasonlat, nem azt jelenti, hogy csak 2%-ot javítana a hangképen. A beállítástól függően a beavatkozás akár egészen nagymértékű is lehet.

2. Felépítés

Törekedvén a hangszer eredeti karakterének legnagyobb mértékű megőrzésére, a Little Heaven pedál párhuzamos jelfeldolgozással működik. Mit jelent ez? Azt, hogy az eredeti jelünk a potméterek beállításától függően ott lesz a végeredménykét kapott hangban. A párhuzamos jelfeldolgozásnak köszönhetően a pedál be- és kimenetei felcserélhetőek, s egyben ilyenkor a jelformáló blokkok sorrendje is megváltozik (lásd alább)!

Bár az elektronika egységes működésre lett tervezve, felépítését tekintve két blokkra osztható: tiszta optimalizálás és „drive” optimalizáció. A csatlakozások felcserélésével lehetőség nyílik ennek a két blokknak a sorrendiségén változtatni: tiszta optimalizáció → drive, vagy drive → tiszta optimalizálás.

A true-bypass kapcsolás szintén azt hivatott elősegíteni, hogy kikapcsolt állapotban semmilyen beavatkozás ne történjen a hangzásba.

3. Kezelőszervek bemutatása

A baloldali lábkapcsoló a tiszta optimalizálás be-/kiiktatásáért felel, s hozzá tartozik a baloldali és középső potméter. A baloldalival a „szükségtelen” felharmonikusokat szűrhetjük, s ezzel egy időben a mélyek tisztaságát növelhetjük. A középső potméter a hangzásbeli kiegyenlítettségért felel.

A jobboldali lábkapcsolóval az „M-Drive”, avagy micro-drive aktiválását végezhetjük el. A potméter tartományának 80%-ig a tiszta optimalizáláshoz is gyönyörűen használható. Az efeletti tartomány a torzított hangzás módosításában tesz jó szolgálatot, de 100%-ra feltekerve, önmagában is egy kellemes torzító effektként működik (a másik oldal használatával együtt kifejezetten jó blues torzítás érhető el!).

4. Tápellátás

A Little Heaven optimalizáló szabványos „BOSS-rendszerű” 9 Volt-os, szűrt, egyenáramú táplálást igényel.

5. Pár beállítási példa (később bővülni fog!)

– Természetes, de erőteljesebb megszólalás: Optim kapcsoló: be; Pot 1: 100%; Pot 2: 0%

– Kiegyenlített megszólalás: Optim kapcsoló: be; Pot 1: 0%; Pot 2: 100%

– Egységes megszólalás és lecsengés: Optim kapcsoló: be; Pot 1: 100%; Pot 2: 100%

– Egységes, természetesebb megszólalással: Optim kapcsoló: be; Pot 1: 90%; Pot 2: 90%

– Bright light blues: Optim kapcsoló: be; M-Drive kapcsoló: be; Pot 1: 80%; Pot 2: 100%; Pot 3: 100%

– Dark light blues: Optim kapcsoló: be; M-Drive kapcsoló: be; Pot 1: 100%; Pot 2: 100%; Pot 3: 100%

– Jazzy sound: Optim kapcsoló: be; M-Drive kapcsoló: be; Pot 1: 75%; Pot 2: 100%; Pot 3: 70%

Természetesen a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok…

6. Alap információk:

Méret: 11,5 x 9 x 3,5 cm

Működés: analóg

Kiiktathatóság: true bypass

Táplálás: 9V egyenáramú, test-pozitív (BOSS-rendszerű)

7 Jótállás

A Little Heaven pedál elektronikájára az AToMoSy élettartam garanciát vállal (LÁSD: „Jótállás” menüpont!). ⃰ A kopó-fogyó alkatrészekre (potméterek és kapcsolók) 6 hónap a jótállás időtartama.

⃰ Az élettartam csere-garancia nem érvényes a következő esetekben: szándékos beavatkozás, beázás, túláram (rossz táplálás), fizikai sérülés (törés, repedés), rendeltetéstől eltérő használat.

A Little Heaven hangzásoptimalizáló pedál bruttó ára: 30.000.- Ft

Megrendeléssel kapcsolatban vedd fel velünk a kapcsolatot az atomosyinfo@gmail.com email címen.