Rólunk

Mi is az AToMoSy?

Analogue Tone Modelling System, avagy Analóg Hangszín Modellezési Rendszer. Már a név is sokat elárul, de az alábbiakban bemutatjuk a lényegét a koncepciótól a megvalósításig.

Az AToMoSy többek között egyedi hangszer elektronikák, valamint hangzásformálók tervezésével, gyártásával foglalkozik. Tagadhatatlanul egyre inkább digitális világban élünk, de az ember és a környezete analóg (bár ezen lehet vitatkozni). A zenészek, és hangszereik még ma is túlnyomórészt analógok, s ezek a hang, a zene keletkezésének forrásai. Jöhet utána bármi, ami itt történik, az minden további eseményt, megszólalást meghatároz.

A hangzásra úgy gondolunk, mint szobrász a kőtömbre: a tökéletesség benne rejlik, csak ki kell bontani, lefaragva a szükségtelen részeket. Általános megoldás, hogy egy eszközt nem használnak ki teljesen, így rengeteg kiaknázatlan lehetőség és megszólalás marad rejtve benne. Egy széria hangszer elektronikája messze nem nyújtja azokat a megszólalási lehetőségeket, melyek az adott hangszerben rejlenek. Szintén fontos tényező, hogy ha a „jó sound-ra” törekszünk nem biztos, hogy újabb és újabb eszközt kell a rendszerünkbe iktatni.

Az AToMoSy hangszer elektronikák két változatban készülnek:

-A „Standard-sorozat” egy általunk kikísérletezett megszólalásokat tartalmazó, pillanatok alatt cserélhető elektronikából áll, mely az adott hangszer megszólalási lehetőségeit jócskán kitágítja anélkül, hogy abban hangszedőt kellene cserélni, vagy meg azt kellene fúrni, faragni.

-A „Custom-sorozat” a zenész egyedi gondolatai alapján – az adott hangszer lehetőségeit figyelembe véve – készül el.

Az AToMoSy hangzásmódosító eszközök (effektek) az „elvenni-elv” alapján működnek. Az adott hangszer hangjából kivonják a kiegyenlítettebb, szebb hangzás eléréséhez szükségtelen információkat, így nem elszínezik annak hangját, megőrizvén a hangszer megszólalásának eredeti jellegét.